Wanneer je informatie opzoekt over hoogsensitiviteit, kom je ongetwijfeld ook de term hooggevoeligheid tegen – en vice versa. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen deze begrippen? Of is hoogsensitief hetzelfde als hooggevoelig? Ik geef je het antwoord in dit artikel.
Wat is hsp?
Voordat we ingaan op het mogelijke verschil tussen hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid, moeten we kijken naar de basis. De term ‘Highly Sensitive Person’ werd eind jaren 90 geïntroduceerd door Elaine Aron en afgekort tot HSP. Aron omschrijft het als een persoonlijkheidskenmerk dat voorkomt bij 15 tot 20 procent van de bevolking. Als HSP heb je een aangeboren gevoeligheid voor prikkels en verwerk je informatie diepgaander. Op de website van Elaine Aron lees je meer over de hsp kenmerken en vind je een handige hsp test (in het Engels) om te ontdekken of je zelf tot deze groep behoort.
Verschil hooggevoelig en hoogsensitief
De term Highly Sensitive Person is in het Nederlands te vertalen naar Hoogsensitief Persoon. Toch wordt er in veel Nederlandse HSP boeken vaker de term hooggevoelig gebruikt. Bijvoorbeeld door auteur Susan Marletta Hart, die een bestseller schreef over het onderzoek van Elaine Aron en de kenmerken van een HSP. De reden? Hooggevoeligheid klonk prettiger en was fijner uit te spreken. In Nederland betekent hooggevoelig dus hetzelfde als hoogsensitief. Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur.
Hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit verschil in Belgie
Weet je zeker dat je wel eens hebt gehoord van duidelijke verschillen tussen hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit? Dan had je wellicht te maken met een Belgisch boek of artikel. In België is er namelijk wél een verschil tussen de begrippen. Onder de term hoogsensitief worden alle HSP kenmerken en karaktereigenschappen volgens Elaine Aron verstaan. Dus een aangeboren sensitiviteit voor (interne en externe) prikkels en het diep verwerken van informatie. Hooggevoeligheid is in België hetzelfde als overgevoeligheid in Nederland. Het gaat om een overgevoelige of over-emotionele reactie, bijvoorbeeld na opstapeling van stress. Dit is niet aangeboren en kan slechts in een korte periode tot uiting komen.
In Nederland blijven veel mensen de voorkeur hebben voor de term hooggevoelig en hooggevoeligheid, simpelweg omdat het aangenaam klinkt. Volgens Kerngroep HSP Professionals Nederland staan beide termen dus voor hetzelfde: ”Het vermogen subtiele informatie waar te nemen, deze intens te beleven én deze diepgaand te verwerken.”
Geboortehoroscoop reading voor hsp’ers
Heb jij onlangs ontdekt dat je een hooggevoelig (of hoogsensitief voor de Belgen onder ons) persoon bent? En vind je het nog lastig om deze kant van jezelf te omarmen? Dan kan een geboortehoroscoop reading houvast geven. Ik bied een speciale geboortehoroscoop reading voor hsp‘ers aan. In zo’n geschreven reading kijk ik niet alleen naar jouw valkuilen, maar bespreek ik ook alle prachtige eigenschappen. De hsp reading helpt je om naar binnen te keren, om jouw grenzen te ontdekken (en dus overprikkeling te beperken) en jouw gevoelige karakter te omarmen. Je kunt het namelijk inzetten als je grootste kracht!